Start seizoenswandelingen 2021

We zijn wat later op gang gekomen door de maatregelen, maar de data voor de siezoenswandelingen voor 2021 zijn bekend. Onder leiding van een vooraanstaand natuurkenner trappen we op donderdag 5 augustus af met de Korstmossen-wandeling. We vertrekken stipt om 19u vanaf het Groene Huis in Park Schothorst. Tip: neem je vergrootglas mee, als je er een thuis hebt liggen.

Verder staan er nog twee IVN thema-wandelingen op het programma op woensdag 11 augustus en woensdag 8 september. Hiervoor starten we ook om 19u vanaf het Groene Huis. We kunnen voor de wandelingen 15 mensen meenemen. We zoeken tijdens de wandeling naar mooie en markante natuurplekken op, in en om landgoed Schothorst. Trek daarom goede schoenen aan. Het thema van dit jaar is ‘water’. Op 11 augustus lopen we de wandeling ‘Droge voeten op de Han’ (ecologische zone richting Hoogland). Hierbij wordt het een en ander over oude en nieuwe natuur verteld. Op 8 september lopen we ‘Hoog en droog op de akker’. Hierbij worden de vruchtbare gronden van vroeger aangehaald.

Op dinsdag 10 augustus en maandag 23 augustus lopen we onder leiding van gidsen van de Vogelwacht door park Schothorst en krijgen we leuke vogelweetjes te horen. Als we geluk hebben laten ook de IJsvogels bij het Emiclaer zich weer zien! Indien je zelf over een verrekijker beschikt, is het zeker slim om deze mee te nemen. Het maximum aantal deelnemers is 15 deelnemers. Ook deze wandelingen vertrekken om 19u vanaf het Groene Huis.

Tot slot hebben we op zondag 10 oktober een heuse paddenstoelen-wandeling gepland. Vertrek weer vanaf het Groene Huis, maar om 14 uur. Omdat de aanwezigheid van paddenstoelen afhankelijk is van het weer, vragen we je om je aan te melden met je contactgegevens via groeneraad@inschothorst.nl. Het kan namelijk zijn dat we de wandeling moeten verplaatsen als er geen of maar weinig paddenstoelen zijn op dat moment. Voor alle andere wandelingen is vooraf aanmelden niet nodig (je kan je vlak voor de wandeling aanmelden bij de gids).

GidsNaam WandelingDatumStartpuntDuurMaximum
Arie van den BremerOntdek korstmossen op landgoed SchothorstDo. 5 aug. 19:00uGroene Huis Schothorst2 uur10 pers.
VogelwachtVogels in Park SchothorstDi. 10 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 1.5 / 2 uur15 pers.
IVN NatuurgidsDroge voeten op de HamWo. 11 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 2 uur 15 pers.
VogelwachtVogels in Park Schothorst Ma. 23 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 1.5 / 2 uur15 pers.
IVN NatuurgidsHoog en droog op de akkerWo. 8 sept. 19:00u Groene Huis Schothorst 2 uur 15 pers.
IVN NatuurgidsPaddenstoelen in en om Park SchothorstZo. 10 okt. 14:00u*Groene Huis Schothorst 2 uur 8 pers. (aanmelden)
Schema seizoenswandelingen 2021

Vergroenen Winkelcentrum Schothorst afgerond

Maandag 7 juni was het eindelijk zover. Het welkomst- en informatiebord van Schothorst ging bij het nieuwe plantsoen tegenover de Lidl de grond in, onder belangstellend oog van leden van de Wijkraad en de Werkgroep Vergroenen Winkelcentrum Schothorst.

Het plaatsen van het bord luidt het einde in van de vergroeningswerkzaamheden van het Winkelcentrum. De Werkgroep kan erg tevreden zijn. Na alle noeste arbeid zijn de verschillen duidelijk zichtbaar: vooral het beplanten van de uiteinden van de parkeervakken, aan de kant waar de bakker en de visboer staan, heeft een grote impact op het aanzicht van de parkeerplaats. Verder is het wachten totdat de bijna 5000 nieuwe planten gaan bloeien. Pas dan kan er echt gezegd worden dat het Winkelcentrum is opgefleurd en een positieve bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. Het fungeert als mooie ‘stepping stone’ voor insecten en vogels in hun reis naar andere groene gebieden in de buurt.

Wanneer de klimplanten rond de pergola eenmaal goed zijn aangeslagen zal ook dat de eens zeer stenige parkeerplaats een aanzienlijk groener aanzicht geven. De pergola is overigens toekomstbestendig ontworpen. De losse modules kunnen, indien nodig, bij toekomstig onderhoud her- of verplaatst worden. Verder is ook aan het gemak van de bezoekers van het winkelcentrum gedacht. Naast een mooier winkelcentrum zijn de parkeervakken bij de pergola iets vergroot en is er een betere toegang tussen de parkeerplaats en de Lidl gerealiseerd. Het plantsoen tussen de bomen wordt kort onderbroken door een looppad waar ook een winkelwagentje makkelijk doorheen kan. Om de planten rondom deze plek te beschermen zijn er anti-loophekjes aangebracht. Deze zullen na ongeveer een jaar weer worden verwijderd.

Wie extra wil genieten van al het nieuwe moois kan plaats nemen op een van de twee bankjes die strategisch tussen het groen zijn geplaatst. Straks wordt je hier omgeven door een wolk van geur en kleur en kan er onder het ontspannen gezoem van de bijen worden ‘bij’-gekletst en wie weet nieuwe plannen gemaakt om in eigen buurt een groen project aan te pakken!

Foto’s van Watze de Haan

De feiten van de vergroeningsslag:

  • 2 jaar voorbereiding
  • 20 betrokken personen van de gemeente, Wijkraad, Groene Raad, Winkeliersvereniging en bewoners
  • 120.000 euro besteed vanuit de groenvisie, projectengeld en het bomenplan
  • 200 m2 vergroening gerealiseerd
  • 5000 nieuwe planten

Winkelcentrum Schothorst wordt groen

Winkelcentrum Schothorst gaat binnenkort echt groen! De plannen zijn gemaakt, vergunningen aangevraagd en de lente komt eraan… Rond de parkeerplaats komen meer bomen, bloeiende planten, een pergola en een knus zitplekje tussen alle kleurenpracht.

Groener, koeler en waterbestendiger
De afgelopen 2 jaar hebben Gemeente Amersfoort, Groene Raad Schothorst, winkeliers van winkelcentrum Schothorst en buurtbewoners de handen ineen geslagen om te kijken hoe het winkelcentrum met budget uit de Groenvisie groener, koeler en waterbestendiger gemaakt kon worden. Naast het feit dat overlast door overtollig regenwater een groeiend probleem is, is het winkelcentrum ook nog eens de warmste plek in Schothorst! De hoogste tijd dus om daar wat aan te doen.

Voorstel voor meer groen wordt werkelijkheid
Nadat er door de werkgroep een tiental initiële ideeën waren aangedragen zijn deze bij de Beleef Schothorst markt van september 2019 aan het publiek voorgelegd. Buurtbewoners konden op hun favoriete idee stemmen. De winnende ideeën zijn verder uitgewerkt, beoordeeld op haalbaarheid en zijn nu klaar voor de start.

Pergola van 3 meter hoog
Zo wordt er dus dit voorjaar vanaf week 12 (22 maart) over het middelste parkeervak een pergola van 3 meter hoog gerealiseerd. Vanaf deze week zijn de voorbereidingen hiervoor begonnen. De pergola zal worden aangekleed met wintergroene en bloeiende klimmers die in de zomer voor een hoop schaduw voor de onderstaande auto’s zullen zorgen. Naast de pergola worden de simpele groene struikjes onder de omliggende bomen vervangen door rozen en bloeiende planten. Aan de kopse kanten van alle vier de parkeervakken komen meer bomen en bloemen.

Lang bloei seizoen
Ook zal er op het pleintje voor de Lidl een bloembak worden gerealiseerd waarin diverse soorten bloeiende vaste planten en siergrassen komen. De beplanting is zo ontworpen dat er een lang bloei seizoen is. Midden in deze bloembak worden bovendien twee bankjes gerealiseerd. Er kan dus lang van de fleurige compositie genoten worden. Insecten kunnen hier het grootste deel van het jaar terecht voor hun maaltje. Het resultaat… minder hittestress, een betere opvang voor regenwater, een mooier beeld voor bezoekers en passanten en meer leefomgeving voor insecten. Kortom een aantrekkelijker en groener winkelcentrum.

Kom op de fiets kijken
Bent je nu nieuwsgierig geworden en wil je vanaf week 12 komen kijken naar de werkzaamheden, kom dan vooral op de fiets of combineer het met je wekelijkse boodschappen! Dat scheelt extra parkeerdruk tijdens de werkzaamheden, is beter voor het milieu en kan er hopelijk extra van een lentezonnetje
genoten worden.
  
Hou voor meer informatie en updates de website en van de Groene Raad de Facebookpagina van Schothorst in de gaten.

Detailtekening van het plan voor Winkelcentrum Schothorst met sfeerbeelden