Zelf compost maken

Een experiment wat ik enkele jaren geleden begonnen ben is zelf compost maken. Hoewel mijn tuin voor stadse begrippen van aardig formaat is, is de hoeveelheid compost die ik kan maken van mijn tuin- en keuken afval in de verste verte niet genoeg voor de hele tuin. Ik doe het dan ook omdat ik er plezier aan beleef en het een extra boost geeft aan het ecosysteem in de tuin. Ik ben zeg maar een hobby-composter.

Wat heb je nodig?

 • 1 of 2 oude kunststof wasmanden met voldoende gaten
 • Evt. compostversneller
 • Riek of dergelijke

Stap 1 in het starten met een eigen compost is een plekje in de tuin bepalen. Veelal wordt aangeraden om composttonnen op een plekje met kale aarden te zetten zodat er een beter contact met het bodem leven is. Bij mij was daar echter geen ruimte voor, of liever ik wilde daar geen ruimte voor maken want ik wilde op zoveel mogelijk plekken planten hebben staan. Zodoende heb ik ervoor gekozen om mijn compostplekje te maken op de tegels, direct naast een stuk tuin, waar ik ook al mijn andere afvalcontainers had staan. Zodoende stond alles uit het zicht en zou ik ook geen last hebben van eventuele geurtjes. Gelukkig bleek achteraf dat die er helemaal niet waren. Kanttekening die ik hierbij moet plaatsen is dat het composteringsproces wel vlekken op de tegels achter kan laten dus daar moet rekening mee gehouden worden als er een plek op de tegels wordt gekozen.

De volgende stap is nadenken over hoe te composteren, of liever met wat voor systeem. Er zijn op de markt verschillende opties te vinden zo zijn er wormen bakken of de traditionele groene compostton. Gezien de ruimte die ik beschikbaar had en omdat het een experiment betrof ben ik echter begonnen met een oude kunststof wasmand. Een kennis had deze toevallig nog over maar ze zijn voor een paar euro ook heel goed bij een kringloop te vinden. Wel moeten ze voldoende gaten in de zijkant en deksel hebben. Uiteindelijk heb ik 2 exemplaren gebruikt omdat ik merkte dat ik mijn groenafval niet meer goed kwijt kon in de eerste omdat daar het composteringsproces al bijna compleet was.

Voor het aandragen van het materiaal zijn er diverse dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo mogen er geen gekookte voedselresten in of resten vlees. Aardappel-, bananen- en citrusschillen zijn ook af te raden. Aangezien mijn eigen compost van zo een kleine schaal is voeg ik ook geen onkruid met zaad of wortels toe en geen dikkere takken. Eigenlijk gooi ik alles waaraan ik twijfel gewoon in de groencontainer van de gemeente zodat het wel gewoon gerecycled wordt. Wat ik er wel in gooi is een combinatie van groen en bruin afval. Onder groen afval wordt fijngeknipt snoeiafval, fijn geknipte bloemen van boeketten, gemaaid gras (met mate) en fijn gesneden groente- en fruit afval (maar niet alles dus) verstaan. Onder bruin afval vallen takjes, dorre bladeren en eventueel kleine stukjes bruin karton. Verder voeg ik ook nog opgeveegd zand en aarde, gedoogde losse koffie of thee, fijn gemalen eierschalen en compostversneller toe.

Dit alles wordt elke paar maanden om met een riek omgehusseld. Vooral na het toevoegen van gemaaid gras is husselen belangrijk omdat dat een compacte laag kan vormen wat de boel afsluit. Er moet namelijk lucht bij het te composteren materiaal kunnen komen. In droge periode geef ik de compost ook af en toe ook water, als het kan uit de regenton, het composteringsproces heeft namelijk voldoende vocht nodig om goed te kunnen werken. Daarom is het ook belangrijk dat er in de wasmanden voldoende gaten zitten om regenwater door te laten.

Als de inhoud van de ene wasmand er uit begint te zien als echte compost, dan begin ik met het vullen van de andere. Zelf compost maken vergt wel wat geduld, afhankelijk van diverse factoren duurt het ongeveer 1 á 1.5 jaar voordat je compost klaar is. Als het dan eenmaal zover is dan kan een stukje van de (moes)tuin gekozen worden om een laag compost op te doen. Zoals Monty Don van Gardners’ World altijd zegt: Het is veel beter om een klein stukje tuin van een goede laag te voorzien, dan een groot stuk dun.

Bloemen plukken in eigen tuin

Geniet je ook zo van een beetje extra fleurigheid in huis? Daarvoor hoef je niet per sé in de buidel te tasten want er is niets leukers dan een vaasje bloemen uit eigen tuin.

Wat heb je nodig?

 • Scherpe (snoei)schaar
 • Vaasje/glazen jampot met water
 • Bloemen en groen uit eigen tuin

Om ook binnen te kunnen genieten van alles wat er in de tuin te zien is, is een veldboeket een mooie oplossing. Veldboeketten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, het zijn namelijk de tegenhangers van de strakke, officiële boeketten die we van vroeger kennen. Het mooie is dat veldboeketten erg geschikt zijn om aan te passen aan het seizoen. Je maakt een keuze wat er bloeit op dat moment. Dit maakt dergelijke boeketten zo geschikt om zelf samen te stellen. Op elk moment is er wel wat geschikts in de tuin te vinden: in de winter siergrassen en wintergroene takjes, wellicht enkele met besjes, in de andere seizoenen bloeiende planten. Veldboeketten kunnen overigens zo groot en zo klein gemaakt worden als gewenst, dit zal mede van de beschikbaarheid van de bloemen en van de grootte van de tuin afhangen.

Kies voor een klein veldboeket bijvoorbeeld een stuk of 5 bloemen of takjes uit. Het is hierbij ook leuk om voor verschillende hoogtes/lengtes te kiezen. Dat geeft het geheel een wat speelser effect. Als er een groot aanbod in de tuin is, kunnen er allemaal verschillende soorten uit gekozen worden, maar een veldboeket van 1 of 2 soorten maken kan een net zo leuk effect geven.

‘Pluk’ het veldboeket bij voorkeur ’s ochtends, de planten hebben dan de hele nacht de tijd gehad om zich vol met voeding en vocht te zuigen waardoor ze langer mooi zullen blijven.

Knip met een scherpe snoeischaar de takjes en bloemen af en zet ze zo snel mogelijk in het water. Er kan voor een officieel vaasje gekozen worden maar ook het gebruiken van een oude jampot, al dan niet met een stukje kant of rustiek touw eromheen geknoopt, geeft ook een leuk effect.

Zelf vind ik dergelijke boeketjes uit eigen tuin ook leuk om weg te geven, bijvoorbeeld als je ergens gaat eten of als er mensen in de vakantie op je huis passen. Zelf heb ik daarom een voorraadje met glazen potjes van jam, kruiden en sausjes zodat je die niet terug hoeft te vragen.

Een veldboeket uit eigen tuin blijft variërend van een paar dagen tot een week goed. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de gekozen planten. Het mooie is dat sommige vaste planten zelf meer bloemen gaan produceren als de bloemen eraf geknipt worden. Zo verleng je ook nog eens het bloeiseizoen. Dit geldt bijvoorbeeld voor dahlia’s, rozen, rudbeckia’s, cosmos en Lathyrus (sier erwten), maar niet voor herfstasters, hortensia’s en houtige planten.

Gemengd veldboeket
Verbena en Rudbeckia’s

Amersfoort Rainproof Kenniscafé en Workshop

Natte zomers, zoals dit jaar en extreme droogte wisselen elkaar af. Klimaatverandering! Dit heeft invloed op beplanting in tuinen, plantsoenen en bossen. Vaste planten die het altijd goed deden in de tuin kunnen nu verpieteren en volwassen bomen gaan ineens achteruit. Tijd voor actie!

Steenbreek wil onder de noemer van Amersfoort Rainproof je graag bijpraten in de vorm van een kenniscafé. Deze activiteit vindt plaats op 4 november in het Groene Huis. De inloop is vanaf 19.15 uur. Aanmelden is verplicht. Meer informatie over deze activiteit is te vinden op: www.amersfoortrainproof.nl

Een week later, op 11 november, kan je deelnemen aan de Workshop Maak van je tuin een klimaatbestendige tuin. De workshop is gratis en leert hoe jouw tuin kan bijdragen om hittestress, wateroverlast en droogte tegen te gaan. We gaan in kleine groepen aan de slag. Neem daarvoor een plattegrond en foto’s van je eigen tuin mee. Hoe kan je jouw tuin aanpassen of opnieuw inrichten? De workshop wordt gegeven door Elke Blänsdorf en Hélene Oudshoorn, beide tuinontwerper van beroep. Voor aanmelden en meer informatie bezoek www.amersfoortrainproof.nl. De workshop vindt plaats in het Groene Huis van 14uur tot 17uur. Er geldt een maximum van 12 tuinen. Als de workshop vol is, kom je op de wachtlijst voor de volgende keer.

Deze activiteiten worden georganiseerd, buiten de Groene Raad om, door Amersfoort Rainproof.

Tuintips voor de (moes)tuin – Makkelijk vermeerderen

Aangezien de (kennissen van de) Groene Raad samen vele jaren aan groene ervaring hebben is het de hoogste tijd om die kennis te delen. Onder deze rubriek kunnen tips worden teruggevonden voor de tuin. Denk hierbij aan je eigen (moes)tuin, de gezamenlijke gemeentetuin, boomspiegels of dat ene lege plekje in de vensterbank waar je nog net een extra potje kwijt kunt. Vandaag gaan we het hebben over de kunst van het ‘vermeerderen’, beter bekend als ‘stekken’.

Een van de leden van de Groene Raad heeft het tuinieren met de paplepel ingegoten gekregen. Hoewel het wat jaren geduurd heeft voordat het ook echt aansloeg was de liefde voor de tuin al vroeg terug te vinden in de groene vingers van oma, tante en moeder. Aangezien een bloementuin vroeger een luxe was en de focus op de moestuin lag, was er geen geld om aan sierplanten te besteden. De (stoute) oplossing van oma? Als ze ergens langs liep en ze zag een mooie struik dan brak ze daar stiekem een stukje van af en aangezien ze op löss tuinierde sloegen de meeste van deze stekjes al aan door ze alleen al in de grond te steken. Nou is het moraal van dit verhaal niet om Schothorst af te struinen en stekjes te gaan stropen uit de voortuinen, maar het geeft wel een idee van hoe je zonder geld uit te geven aan meer of nieuwe struiken en planten kan komen.

Wat heb je nodig?

 • Scherpe snoeischaar
 • Potjes met gaten (plastic bekertjes van de yoghurt of tomaatjes zijn hier goed voor te gebruiken)
 • Aarde
 • Oude eetlepel of schepje
 • Materiaal om je aanwinsten te labelen (hier kan je creatief mee zijn)

Heesters


Stekken kan op meerdere manieren gedaan worden, de voorkeursmanier hangt af van het soort plant. Houtige planten of struiken kunnen gestekt worden door een niet bloeiende tak op zo’n 2 cm onder een knoop schuin af te knippen zodat er een stek van +- 10 á 15 cm ontstaat. Een andere optie is een stek met een hieltje te maken. Een hieltje is een klein stukje bast wat aan de onderkant van de stek achterblijft als een takje in de oksel (aanhechtingspunt) van de moederplant wordt afgescheurd. Haal in beide gevallen alle bladeren van de stek af, behalve de bovenste 2 of 3. Zijn dit grote bladeren knip ze dan in de breedte nog doormidden. Dit wordt gedaan om vochtverlies te beperken. Dat vocht kan namelijk pas weer aangevuld worden wanneer er nieuwe wortels gevormd zijn.

Steek de stekken per 2 of 4 in de hoeken of aan de rand van een potje met gaten, zo’n 4 á 6 cm de grond in. Druk goed aan zodat de stekken stevig staan, maar niet zo hard dat de aarde een vaste massa wordt. Geef vervolgens water en zet de stekken op een beschutte plek in de schaduw. De grond moet licht vochtig zijn, dus af een toe gematigd watergeven is voldoende wanneer het niet regent. Dan is het een kwestie van geduld. Sommige planten wortelen sneller dan anderen, maar wanneer er nieuwe bladeren gevormd worden weet je dat je succes hebt. Vergeet de potten trouwens niet te labelen.

Bovenstaande manier van stekken werkt bijvoorbeeld goed voor hibiscus, sering, (vaste) fuchsia’s, liguster, vlinderstruik en ribessen. Maar ook voor eetbare planten zoals rozemarijn, salie en bessen.

Direct in de aarde stekken kan ook goed werken bij het vermeerderen van hortensia’s. Echter is het hiervoor ook heel goed mogelijk ze eerst in een glazen pot met water te zetten en te wachten totdat ze zo wortels maken, alvorens ze op te potten. Verder wel gewoon de bovengemelde werkwijze betreffende hoeveelheid blad, lengte etc. aanhouden. Er zijn overigens een hoop mensen die de verse stekken afdekken met plasticzakjes of potjes om het vochtverlies te beperken. Indien dat gedaan wordt, let dan wel extra goed op dat er geen schimmel ontstaat.

Vaste planten

Er zijn ook diverse vaste planten die makkelijk te stekken zijn op dezelfde manier als heesters. Denk hierbij aan verbena bonariensis en pestemon. Veel andere vaste planten zijn te stekken door de moederplant op te delen. Hiervoor hoeft lang niet altijd de moederplant uit de grond gehaald te worden. Vaak zitten er aan de zijkanten al nieuwe scheuten die vrij eenvoudig met een scherp schepje losgemaakt kunnen worden. Zorg wel dat de stekken met wat wortels uit de grond gehaald worden. Deze nieuwe plantjes kunnen opgepot worden of meteen elders in de tuin worden geplant. Dergelijke uitlopers zijn vaak te vinden bij vaste/wilde geraniums, primula’s, aubretia, sedum, anemonen, asters en andere planten die zichzelf via de wortels vermeerderen.

Zaailingen

Het aller makkelijkst is de natuur het werk voor je laten doen. Er zijn diverse planten die jaarlijks (veel) nakomelingen maken. Als je een wat lossere tuinierder bent, en dus niet altijd met de schoffel paraat staat, kun je zo ook succes boeken. De grootste kunst is dan het identificeren van deze kleine plantjes, want ze zijn makkelijk met onkruid te verwarren. Een onmisbaar gereedschap bij deze werkzaamheden is een oude lepel. Zo kun je heel nauwkeurig plantjes uit de grond loswippen. Let er op dat je de kleintjes bij een blad vastpakt. Beschadigde blaadjes worden gewoon vervangen maar een beschadigd steeltje is het einde van de plant.

Planten waar hiermee veel succes geboekt kan worden zijn hibiscussen, liguster, verbena, helleborus (kerstroos), vergeet me nietjes, koekoeksbloemen, judaspenning, cosmos, campanula en sommige geraniums.

Verrassend genoeg werkt dit ook heel goed bij blauwe druifjes. Hoewel de leer zegt dat we uitgebloeide bloemknoppen van bloembollen moeten afknippen zodat de energie in de bol gaat en niet in het zaad, is het tot zaad laten komen van blauwe druifjes wel een mooie manier om hier meer van te krijgen. Deze zaailingen zijn heel makkelijk te herkennen als dunne enkele sprietjes (geen gras dus) en als je zo’n spriet uit de grond trekt zit er een ieniemienie bloembolletje aan. Dus als je die tegenkomt deze snel weer op een leuk plekje in de grond zetten.

Zaaien

Een laatste manier om planten te vermeerderen is door te zaaien. Dit kan met eigen (gekregen) zaad of nieuw gekocht zaad. Hoe er gezaaid kan worden ligt aan de voorkeur van de tuinierder of aan het soort plant. De meeste controle is er door voor te zaaien in losse bakjes of in speciale zaaibakken. Direct op de juiste plaats in de tuin zaaien kan soms ook goed werken. Het is dan wel zaak om de ingezaaide plek te beschermen tegen vogels, katten en ander dierplezier. Dit kan door een draadmandje (lang leve de kringloop) ondersteboven op de grond te plaatsen. De bonus is dat je dan ook nog goed kan terugvinden waar je gezaaid hebt. Afhankelijk van het soort plant moet er in het voorjaar of in de herfst gezaaid worden. Planten die je in de herfst (of de nazomer) plant zijn meestal planten die tweejarig zijn en dus een extra groeiseizoen nodig hebben, of planten waarvan het zaad ‘koude-kiemers’ betreft. Deze hebben dus de winter nodig om te ontkiemen. Sommige mensen imiteren dit overigens door de zaden in de koelkast of diepvries te leggen.

De natuur maakt het zaad in de zomer of het najaar en er zijn een hoop planten zoals klaprozen, akelei, hibiscus en papavers die zichzelf prima kunnen redden zonder inmenging van de mens. Dus zaaien zodra het zaad rijp is volgt het pad van de natuur. Natuurlijk werkt dat het beste als er meteen in de tuin gezaaid wordt omdat je anders de hele winter met zaailingen in huis zit en dat is nou net weer niet helemaal bevorderlijk voor het succes. Persoonlijk doe ik altijd aan gespreide kansen. Dus een deel strooien zodra het zaad rijp is, een deel voorzaaien en nog een deel bewaren indien de eerste poging niet gewerkt heeft. En ik moet bekennen dat ik geen zaai-kei ben, ik heb het meeste succes met stekjes maken of natuurlijke zaailingen op te potten.

Om terug te komen op de introductie van dit stuk. Het maken van (illegale) stekjes was niet alleen iets wat door oma gedaan werd. Ook de andere leden van de familie hadden een zogenoemde stekjes obsessie. Er kon dus niet gesnoeid worden zonder te stekken. Dit leidde zonder problemen tot tientallen potjes met een veelvoud aan stekjes. Het voordeel hiervan is dat meer stekken tot een groter succesratio leiden en als je er te veel hebt dan kun je ze altijd nog weggeven, op marktplaats zetten of ruilen. Zo heeft iedereen er plezier van. Heel veel succes met stekken en laat vooral een reactie onder dit artikel achter, met hoe het vermeerderen je vergaat!

Start seizoenswandelingen 2021

We zijn wat later op gang gekomen door de maatregelen, maar de data voor de siezoenswandelingen voor 2021 zijn bekend. Onder leiding van een vooraanstaand natuurkenner trappen we op donderdag 5 augustus af met de Korstmossen-wandeling. We vertrekken stipt om 19u vanaf het Groene Huis in Park Schothorst. Tip: neem je vergrootglas mee, als je er een thuis hebt liggen.

Verder staan er nog twee IVN thema-wandelingen op het programma op woensdag 11 augustus en woensdag 8 september. Hiervoor starten we ook om 19u vanaf het Groene Huis. We kunnen voor de wandelingen 15 mensen meenemen. We zoeken tijdens de wandeling naar mooie en markante natuurplekken op, in en om landgoed Schothorst. Trek daarom goede schoenen aan. Het thema van dit jaar is ‘water’. Op 11 augustus lopen we de wandeling ‘Droge voeten op de Han’ (ecologische zone richting Hoogland). Hierbij wordt het een en ander over oude en nieuwe natuur verteld. Op 8 september lopen we ‘Hoog en droog op de akker’. Hierbij worden de vruchtbare gronden van vroeger aangehaald.

Op dinsdag 10 augustus en maandag 23 augustus lopen we onder leiding van gidsen van de Vogelwacht door park Schothorst en krijgen we leuke vogelweetjes te horen. Als we geluk hebben laten ook de IJsvogels bij het Emiclaer zich weer zien! Indien je zelf over een verrekijker beschikt, is het zeker slim om deze mee te nemen. Het maximum aantal deelnemers is 15 deelnemers. Ook deze wandelingen vertrekken om 19u vanaf het Groene Huis.

Tot slot hebben we op zondag 10 oktober een heuse paddenstoelen-wandeling gepland. Vertrek weer vanaf het Groene Huis, maar om 14 uur. Omdat de aanwezigheid van paddenstoelen afhankelijk is van het weer, vragen we je om je aan te melden met je contactgegevens via groeneraad@inschothorst.nl. Het kan namelijk zijn dat we de wandeling moeten verplaatsen als er geen of maar weinig paddenstoelen zijn op dat moment. Voor alle andere wandelingen is vooraf aanmelden niet nodig (je kan je vlak voor de wandeling aanmelden bij de gids).

GidsNaam WandelingDatumStartpuntDuurMaximum
Arie van den BremerOntdek korstmossen op landgoed SchothorstDo. 5 aug. 19:00uGroene Huis Schothorst2 uur10 pers.
VogelwachtVogels in Park SchothorstDi. 10 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 1.5 / 2 uur15 pers.
IVN NatuurgidsDroge voeten op de HamWo. 11 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 2 uur 15 pers.
VogelwachtVogels in Park Schothorst Ma. 23 aug. 19:00u Groene Huis Schothorst 1.5 / 2 uur15 pers.
IVN NatuurgidsHoog en droog op de akkerWo. 8 sept. 19:00u Groene Huis Schothorst 2 uur 15 pers.
IVN NatuurgidsPaddenstoelen in en om Park SchothorstZo. 10 okt. 14:00u*Groene Huis Schothorst 2 uur 8 pers. (aanmelden)
Schema seizoenswandelingen 2021

Vergroenen Winkelcentrum Schothorst afgerond

Maandag 7 juni was het eindelijk zover. Het welkomst- en informatiebord van Schothorst ging bij het nieuwe plantsoen tegenover de Lidl de grond in, onder belangstellend oog van leden van de Wijkraad en de Werkgroep Vergroenen Winkelcentrum Schothorst.

Het plaatsen van het bord luidt het einde in van de vergroeningswerkzaamheden van het Winkelcentrum. De Werkgroep kan erg tevreden zijn. Na alle noeste arbeid zijn de verschillen duidelijk zichtbaar: vooral het beplanten van de uiteinden van de parkeervakken, aan de kant waar de bakker en de visboer staan, heeft een grote impact op het aanzicht van de parkeerplaats. Verder is het wachten totdat de bijna 5000 nieuwe planten gaan bloeien. Pas dan kan er echt gezegd worden dat het Winkelcentrum is opgefleurd en een positieve bijdrage levert aan de lokale biodiversiteit. Het fungeert als mooie ‘stepping stone’ voor insecten en vogels in hun reis naar andere groene gebieden in de buurt.

Wanneer de klimplanten rond de pergola eenmaal goed zijn aangeslagen zal ook dat de eens zeer stenige parkeerplaats een aanzienlijk groener aanzicht geven. De pergola is overigens toekomstbestendig ontworpen. De losse modules kunnen, indien nodig, bij toekomstig onderhoud her- of verplaatst worden. Verder is ook aan het gemak van de bezoekers van het winkelcentrum gedacht. Naast een mooier winkelcentrum zijn de parkeervakken bij de pergola iets vergroot en is er een betere toegang tussen de parkeerplaats en de Lidl gerealiseerd. Het plantsoen tussen de bomen wordt kort onderbroken door een looppad waar ook een winkelwagentje makkelijk doorheen kan. Om de planten rondom deze plek te beschermen zijn er anti-loophekjes aangebracht. Deze zullen na ongeveer een jaar weer worden verwijderd.

Wie extra wil genieten van al het nieuwe moois kan plaats nemen op een van de twee bankjes die strategisch tussen het groen zijn geplaatst. Straks wordt je hier omgeven door een wolk van geur en kleur en kan er onder het ontspannen gezoem van de bijen worden ‘bij’-gekletst en wie weet nieuwe plannen gemaakt om in eigen buurt een groen project aan te pakken!

Foto’s van Watze de Haan

De feiten van de vergroeningsslag:

 • 2 jaar voorbereiding
 • 20 betrokken personen van de gemeente, Wijkraad, Groene Raad, Winkeliersvereniging en bewoners
 • 120.000 euro besteed vanuit de groenvisie, projectengeld en het bomenplan
 • 200 m2 vergroening gerealiseerd
 • 5000 nieuwe planten

Winkelcentrum Schothorst wordt groen

Winkelcentrum Schothorst gaat binnenkort echt groen! De plannen zijn gemaakt, vergunningen aangevraagd en de lente komt eraan… Rond de parkeerplaats komen meer bomen, bloeiende planten, een pergola en een knus zitplekje tussen alle kleurenpracht.

Groener, koeler en waterbestendiger
De afgelopen 2 jaar hebben Gemeente Amersfoort, Groene Raad Schothorst, winkeliers van winkelcentrum Schothorst en buurtbewoners de handen ineen geslagen om te kijken hoe het winkelcentrum met budget uit de Groenvisie groener, koeler en waterbestendiger gemaakt kon worden. Naast het feit dat overlast door overtollig regenwater een groeiend probleem is, is het winkelcentrum ook nog eens de warmste plek in Schothorst! De hoogste tijd dus om daar wat aan te doen.

Voorstel voor meer groen wordt werkelijkheid
Nadat er door de werkgroep een tiental initiële ideeën waren aangedragen zijn deze bij de Beleef Schothorst markt van september 2019 aan het publiek voorgelegd. Buurtbewoners konden op hun favoriete idee stemmen. De winnende ideeën zijn verder uitgewerkt, beoordeeld op haalbaarheid en zijn nu klaar voor de start.

Pergola van 3 meter hoog
Zo wordt er dus dit voorjaar vanaf week 12 (22 maart) over het middelste parkeervak een pergola van 3 meter hoog gerealiseerd. Vanaf deze week zijn de voorbereidingen hiervoor begonnen. De pergola zal worden aangekleed met wintergroene en bloeiende klimmers die in de zomer voor een hoop schaduw voor de onderstaande auto’s zullen zorgen. Naast de pergola worden de simpele groene struikjes onder de omliggende bomen vervangen door rozen en bloeiende planten. Aan de kopse kanten van alle vier de parkeervakken komen meer bomen en bloemen.

Lang bloei seizoen
Ook zal er op het pleintje voor de Lidl een bloembak worden gerealiseerd waarin diverse soorten bloeiende vaste planten en siergrassen komen. De beplanting is zo ontworpen dat er een lang bloei seizoen is. Midden in deze bloembak worden bovendien twee bankjes gerealiseerd. Er kan dus lang van de fleurige compositie genoten worden. Insecten kunnen hier het grootste deel van het jaar terecht voor hun maaltje. Het resultaat… minder hittestress, een betere opvang voor regenwater, een mooier beeld voor bezoekers en passanten en meer leefomgeving voor insecten. Kortom een aantrekkelijker en groener winkelcentrum.

Kom op de fiets kijken
Bent je nu nieuwsgierig geworden en wil je vanaf week 12 komen kijken naar de werkzaamheden, kom dan vooral op de fiets of combineer het met je wekelijkse boodschappen! Dat scheelt extra parkeerdruk tijdens de werkzaamheden, is beter voor het milieu en kan er hopelijk extra van een lentezonnetje
genoten worden.
  
Hou voor meer informatie en updates de website en van de Groene Raad de Facebookpagina van Schothorst in de gaten.

Detailtekening van het plan voor Winkelcentrum Schothorst met sfeerbeelden